stół

Najważniejszym wydarzeniem poprzedzającym samo Boże narodzenie, jest wieczerza wigilijna. Do stołu można zasiadać dopiero wtedy gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka. Zazwyczaj wypatrują ją najmłodsze dzieci. Symbolizuje to gwiazdę betlejemską, która wskazywała drogę do biednej stajenki, w której narodził się Jezus Chrystus.

Samą wieczerzę poprzedzać powinna chwila modlitwy i zadumy, po czym można dzielić się opłatkiem, składać sobie życzenia i zasiadać do jedzenia wigilijnych potraw. Na stole powinno znaleźć się ich 12. Trzeba jednak przyznać, ze przed rokiem 1939, na stole było obecnych głownie 5, albo 9 potraw, liczba parzysta miała bowiem przynieść pecha. Dzisiaj potraw wigilijnych jest 12, mają one symbolizować 12 apostołów. Tradycją jaką towarzyszy posiłkowi wigilijnemu, jest próbowanie wszystkich potraw, tylko i wyłącznie jedną łyżką. W tradycji polskiej, potrawami, które były najczęściej obecne na stole wigilijnym są barszcz z uszkami, oraz oczywiści karp czy pierogi z kapustą. Często występuje an stole również kutia.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *